Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme gelmektedir. Beslenme, sporcuların bilgi sahibi oldukları takdirde kontrol altında tutabilecekleri ve performanslarını etkileyen en önemli etkenlerden sayılmaktadır.
Yeterli ve dengeli beslenme sporcunun başarısını garanti edemez ama yetersiz ve dengesiz beslenen bir sporcunun sağlık sorunları ve performans düşüklükleri yaşaması ise kaçınılmazdır. Sporcuların beslenme konusunda gereksinimleri yaşları, cinsiyetleri ve yaptıkları spor dalı açısından değişiklik gösterir, ancak temel beslenme kuralları hepsinde oldukça benzerdir.
Sporcunun dengeli beslenme konusuna yeterli sıvı alımı da dahildir. Sporcular için mucizevi bir beslenme biçimi yada besin olmamakla birlikte genel olarak sporcuların zengin karbonhidratların olduğu bir diyetle beslenmesi, protein, vitamin ve mineralleri yeterli tüketmesi, yağdan sağlanan enerjinin ise spor yapmayan bireylere nazaran düşük olması önerilir. Bol miktarda sıvı tüketimi ise en önemli noktalardan biridir.
Bir antrenmanın 15-25 dakika öncesinde ölçülü bir basit karbonhidrat tüketimi yararlı olacağı gibi, hemen sonrasındaki 5-25 dakika sonrasındaki basit karbonhidrat tüketimi sporcunun güç dengesini yerinde tutacaktır. Sonrasındaki 30-120 dakika içerisinde ise kompleks karbonhidratlar mutlaka tüketilmelidir.
Peki nedir bu basit ve bileşik karbonhidratlar?
Basit karbonhidratlara reçel, marmelat, bal, pekmez, meyve, süt gibi örnekler verebiliriz. Kompleks karbonhidratlar içinse pirinç, makarna, kuru baklagiller, sebzeler ve tahıl ürünlerini belirtebiliriz.
Enerjinin temel kaynağı karbonhidratlar olduğu için sportif direnç açısından karbonhidratların tüketimi çok önemlidir.