Perşembe , Aralık 5, 2024
AnaSayfa / Faydalı Bilgiler / Yüzme Teknikleri

Yüzme Teknikleri

Yüzmede kullanılan yüzme teknikleri ;

Serbest Yüzme Teknikleri

Bir kulaç döngüsü, bir sağ ve sol kol çekişi ile değişken sayıdaki çırpma şeklinde ayak vuruşlarından oluşur. Serbest yüzme stili yada öne kulaç stili gelişerek 4 yüzme stilinin en hızlısı olmuştur.

yüzme teknikleri, yüzme kursu, ataşehir yüzme kursu, ataşehir yüzme havuzu, yetişkin yüzme kursu, yetişkin grup yüzme dersleri, yetişkinleri için yüzme kursu, ataşehirde yetişkin yüzme kursu
Serbest Yüzme teknikleri

Kol Çekişi : Sporcunun sol eli suya girerken sağ eli vücudunun altında, kol çekişinin yarısındadır. Sağ kol çekişiyle itiş etabını tamamlarken sol kolunu yüzeyin hemen altından hidrodinamik konumda ileriye doğru kaydırır.

Ayak Vuruşu : Çırpma ayak vuruşu, ayaklardan birinin aşağı vururken diğerinin yukarı vurarak gerçekleştirdikleri karşılıklı diyagonal süpürmelerini kapsar. Serbest yüzme sırasında ayak vuruşlarının ana yönleri yukarı ve aşağı olduğundan bu hareketler, yukarı vuruş ve aşağı vuruş şeklinde adlandırılır. Ancak, bu vuruşlar yanal unsurlar da içerir. Ayaklar aslında, vücudun yuvarlanış yönüne doğru, aşağıya, yana-yukarıya ve yana vuruş yapar.

Vücut Pozisyonu ve Nefes Alma : Vücudun yatay ve yanal olarak hidrodinamik bir konuma getirilmesi halinde, yüzücüler daha az dirençle karşılaşır. Nefes alma mekanikleri bu açıdan önemlidir. Çünkü, vücudun hidrodinamik hizasını bozabileceği zaman, başın nefes almak için döndüğü zamandır.

İyi yatay vücut pozisyonu tanımı ; Gövde ile bir çizgide doğal bir baş konumlandırması, oldukça düz bir sırt

En yetenekli olan yüzücüler de dahil olmak üzere, serbest yüzme tekniği yüzücüleri nefes almak için başı yana çevirirken birçok hata yapma eğilimindedirler. Başı çevirirler, suyun dışında kalırlar ve vücut orta çizgisinden geriye ve uzağa çekerler. Aslında, serbest teknik yüzücülerin yanal hizayı bozmadan nefes alabilmeleri için baş hareketleri, vücut yuvarlanmasıyla eşgüdümlü hale getirilmelidir.

Sırtüstü Yüzme

Bu yüzme tekniği yada sırt kulaç tekniği ters kurbağalama şeklinde yüzmeden evrimleşmiştir. Sırtüstü tekniğinin mekaniği, vücut sırtın üstünde bir konumda uygulanıyor olmasının dışında, serbest yüzme tekniğinin mekaniğine çok benzer. Serbest yüzme tekniğinde olduğu gibi yüzücüler, kollarla değişimli olarak kol çeker ve tekniğin tamamında çırpma ayak vuruşu uygulanır.

yüzme teknikleri, ataşehir yüzme havuzu, yetişkin yüzme kursu, yetişkin grup yüzme dersleri, yetişkinleri için yüzme kursu, ataşehirde yetişkin yüzme kursu
Sırtüstü Yüzme teknikleri

Vücut Pozisyonu ve Nefes Alma Tekniği : Vücut yüzeyle yaklaşık yatay bir konumda olmalıdır. Ancak, baldırların çırpma ayak vuruşunun yukarı vuruşu sırasında su yüzeyine çıkışını önlemek için belin küçük bir miktar kavis yapması gerekir. Ancak, beldeki bu bükülme abartılı olmamalıdır. İçeriye gömülü çene ve geriye ve yukarıya odaklanmış gözler ile baş, omurganın üzerinde doğal bir konumda olmalıdır. Su çizgisi, kulakların hemen altından geçecek şekilde ve başın arkası suyun içinde olmalıdır. Yüzerken yüzlerini suyun üzerinde tutuklarından sırtüstü yüzücülerinin nefeslerini kısıtlama gereksinimleri yoktur. İstedikleri zaman nefes alıp verirler.

Kurbağalama Yüzme Teknikleri

Tüm yüzme teknikleri kurbağalama tekniğinden türemiştir. Kurbağalama yüzme tekniğinde yüzücü, kısa ve yarım daire şeklinde bir kol çekişi ile birçok isimle adlandırılan ve genellikle kırbaç ayak vuruşu denilen bir ayak vuruşu kullanır.

yüzme teknikleri, ataşehir yüzme kursu, ataşehir yüzme havuzu, yetişkin yüzme kursu, yetişkin grup yüzme dersleri, yetişkinleri için yüzme kursu, ataşehirde yetişkin yüzme kursu
Kurbağalama Yüzme teknikleri

Ayak Vuruşu : Bu tekniğin ayak vuruşu döngüsü, ayaklar ve alt-bacaklar ileriye toparlanınca başlar. Kaba etlere yaklaştıkça omuz hizasını geçerek geri yöne bakana kadar ayaklar ileriye olduğu kadar dışarıya süpürülür. Bu noktada kavrama sağlanır ve yüzücü itiş kuvveti uygulamaya başlar.

Nefes Alma : Kurbağalama yüzme tekniğinde yüzücüler, her kulaç döngüsünde 1 kez baş karşı tarafı gösterecek pozisyonda olması suretiyle nefes alırlar.

Kelebek Yüzme Teknikleri

Birçok yüzücü için kelebek yüzme tekniği tüm teknikler içinde ikinci en hızlı olanıdır. Kelebek yüzme tekniği kolları suyun altından çok üstüne toparladıklarında daha hızlı gidebileceklerini keşfetmeleriyle sonucunda kurbağalama yüzme tekniğinden evrimleşmiştir.

yüzme teknikleri, ataşehir yüzme havuzu, yetişkin yüzme kursu, yetişkin grup yüzme dersleri, yetişkinleri için yüzme kursu, ataşehirde yetişkin yüzme kursu
Kelebek Yüzme teknikleri

Kol Çekişi : Kelebek kol çekiş şekli yan görünümden incelendiğinde serbest kol çekişinin yan görünümü ile çok benzeşir. Çekişin başında eller aşağıya süpürürken sonunda yukarıya süpürür. Tek fark kollara birbirini takip eden hareketler şeklinde değil, aynı anda ve senkronize bir şekilde ileriye atılır.

Ayak Vuruşu : Bu yüzme tekniğinde kullanılan ayak vuruşuna dolfin ayak vuruşu denir; çünkü bacaklar yunus balığının kuyruğu gibi yekpare halde hareket eder. Bir dolfin ayak vuruşu, bir yukarı ve bir aşağı vuruş etabından oluşur ve yüzücü her kulaç döngüsünde 2 ayak vuruşu yapar.

Nefes Alma : Kelebek yüzme esnasında yüzücü baş ve omuzları suyun içinde aşağıda tutup çeneyi öne çıkartarak nefes alır.

Ataşehir Yüzme Kursu’nda öğrenebileceğiniz yüzme teknikleri ile ilgili yüzme eğitim danışmanlarımızla buradan iletişime geçebilirsiniz…

Yüzme Kursumuzda verilen eğitimlerle ilgili daha fazla fikir sahibi olmak için buradan youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca

yüzme ve esneklik,yüzme sporunda esnekliğin önemi

Yüzme ve Esneklik (1)

Belirli bir yüzme stilinde çalışan bir yüzücüden en yüksek verimin sağlanması için öncelikle o yüzücünün …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir